Thursday, October 31, 2019

Õppimine koolivaheajal - õpirände kursus

Erasmus+ KA1 haridustöötajate õpiränne. Raili Randmaa ja Inga Püüa

Barcelonas 21. - 26. 10. 2019

Koolivaheajal sõitsid kooli kaks abiõpetajat ja KiVa tiimi liiget - Inga Püüa ja Raili Randmaa enesetäiendusele Hispaaniasse Barcelonasse. Europass Teacher Academy korraldas Barcelonas  kursust  Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention”. 

Barcino School ruumidesse kogunes 10 osalejat eri riikidest: 3 Rumeeniast, 3 Bulgaariast, 2 Maltalt ja  meie kahekesi Inga ja Raili Eestist. Kursuse õppejõuks oli bulgaarlanna dr. Mila Petkova PhD psühhoanalüüsis ja kultuurifilosoofias.


1. Raili ja Inga Barcino School ukse ees. 

Kooli ruumid asuvad mitmekordse elumaja esimesel korrusel.  

Hispaania võttis meid vastu "koduselt" halli taeva, vihma ja vilu ilmaga, aga siiski soojem kui  Eestis samal ajal.








2. Hetked rühmatööde diskussioonidest.

Kursus konflikti lahendamise, emotsionaalse intelligentsuse ja kiusamise ennetamise teemadel  koosnes nii loengutest kui rühmaaruteludest ning lisaks rollimängudest, mille käigus tuli tõestisündinud konfliktiolukordi analüüsida ja lahenduskäike pakkuda. 

Kuigi kursusel osalejate tööalane ja kultuuriline taust ning inglise keele oskus olid erinevad, kujundas õppejõud sellise positiivse õhkkonna, milles oli meeldiv osaleda ja kaasa rääkida. Juttu oleks jätkunud rohkemgi, ent programmi aeg oli piiratud ja õpirände juurde kuulus ka kohalike vaatamisväärsustega tutvumine. 

Osalesime kolmapäeva õhtul jalutuskäigul - ekskursioonil Barcelona vanas linnaosas Gracia Barrio Village. Gracia on kunagine küla, mis liideti kokku teiste küladega ja moodustus suurem linn. Selles linnaosas autodega ei sõideta isegi tänapäeval, vaid liigutakse jalgsi või jalgrattaga. Tänavad on ääristatud õdusate väikeste äride, kohvikute, pagariäride, restoranide ja salongidega majade alumistel korrustel. 
 

Pildid giidiga jalgsieksurioonilt  Barcelona Modernistide arhitektuurist.



 Sagrada Familia
Ilm Hispaanias oli "koduselt" sombune, ent natuke soojem. Teisipäeva öösel oli see kord, kui sai tõeks: "Hispaanias on haruharva hoovihma hoogusid". Viimasel päeval - laupäeval saime lõpuks nautida päikest ja 21 kraadist soojust, imetleda Sagrada Familiat ning pärastlõunat Barceloneta Beachil.
26. oktoobril Barcellonetal


Paaril õhtul juhtusime olema tunnistajaks kataloonlaste meeleavalduste kogunemistele. Järgisime meile eelnevalt antud soovitusi (tungivaid) sellisest olukorrast eemalduda ja liikuda vastassuunas ning sel moel jõudsimegi rahulikult majutuskohta.

Vaade Plaza Espana'le esmaspäeva pärastlõunal, kus mõned tunnid hiljem liikusid sel õhtul autode asemel ainult inimesed.



Mida õppisime?
Õpirändes õppisime, et kohale minek ja kohal olek ning julge osalemine olid väljakutseteks küll, aga  andsid eduelamuse - me saime hakkama.
Märkasime, et teiste riikide koolides on nii palju sarnaseid muresid ja probleeme. Lapsed on ühesugused igal pool.
Konfliktidega toime tulemiseks ja kiusamisele reageerimiseks õpetati kursusel sarnaseid põhimõtteid nagu meie koolis KiVa programmi toel juba järgitakse. 
Värskete mõtetena võtsime kaasa - õpilaste eakaaslasest mentorite idee ja erinevate etniliste gruppide lõimise näiteid bulgaaria kolleegidelt.
Hea meel oli tõdeda, et meie kool toetab õpetajaid mitmekülgsete koolitustega. Kaaskursuslaste koolides ei ole tavaline õpetajatele  ühiste sisekoolituste korraldamine
Kursuse teemalisi lisamaterjale jagame ekooli keskkonna materjalide osas.

Julgustame osalema õpirändes!
Inga ja Raili
 



No comments:

Post a Comment