Tuesday, May 24, 2022

Õpiränne: Projektipõhine õppimine Tenerifel

Niina Primolennaja ja Aili Kontus, Tenerife, 9. - 13. mail 2022.

Saabusime Tenerifele esmaspäeva, 9.05 varahommikul ja juba kell 12 algas koolitus.

Meie rühmas oli seitse inimest: viis Eestist, üks inglise keele õpetaja Lätist ja üks algklasside õpetaja Serbiast. Õpetaja oli kohalik väga emotsionaalne ja sõbralik keeleõpetaja, kes tegeleb ka tantsuõpetamisega. Seetõttu oli meie kursuse programmis hästi palju liikumis- ja tantsuharjutusi. Iga õppepäev algas mingi tantsuharjutusega: tutvumismängud, emotsiooniväljendamine läbi liikumise, rühma kokkuhoidvust toetavad liikumisharjutused jne. 

Samuti tegime palju rühmaülesandeid, näiteks ehitasime paberist torni aja peale. Projektipõhises õppimises on rühmatööl väga oluline roll ning sellest oleneb kogu töö edenemine.


Kursuse jooksul tutvusime projektipõhise õppimise teooriaga: mis see on, millest alustada, kuidas aidata õpilasi teema valikuga, kuidas kujundada ja toetada rühmatööd, millised rollid võivad olla grupis (grupijuht, sekretär, kriitik, kontroller, kõneisik), kuidas teostada projekti samm-sammult. Õpetaja kogu aeg kurtis, et me oleme liiga targad ja kõik see on meile juba tuttav. Tegelikult teadmisi oli küll, kuid need olid suhteliselt hajusad. Koolitus aitas neid teadmisi struktureerida, et tekiks terviklik pilt.

Kui teooria oli selgeks saadud, alustasime oma projekti loomisega. Meid jagati kaheks rühmaks ning hakkasime projektiga pihta. Ühe rühma teemaks oli uurida, kuidas Tenerife päike mõjub nahapõletuste ja nahahaiguste tekkimist. Teise rühma teemaks oli koguda ideid „out of box“ tundide läbiviimiseks. Esimene rühm sai oma projektiga hästi hakkama: nemad uurisid materjalid internetist ja tegid sellest ülevaate. 

Teises rühmas jäi töö toppama: teema vist ei kõnetanud kõiki, rühmarollid läksid sassi, motivatsioon langes. Õnneks sai rühm oma raskused ületada tänu teema ülevaatamisele ning tulemusele keskendumisele, lõpuks sai projekt teostatud. See oli huvitav probleemsete kohtade käsitlemise kogemus. 

Õpirändes oli aega tutvuda ka saare looduse- ning vaatamisväärsustega, mille seast kõige huvitavamad olid vulkaan El Teide, imeilus mägede seas asuv Maska küla, vana Tenerife pealinn Garachico ja draakonipuude pealinn Icod de los Vinos. 

No comments:

Post a Comment