Tuesday, February 14, 2017

Õpetajate koolitus Istanbulis, Türgis

12.- 18. veebruaril 2017 toimub Istanbulis Erasmus+ koolidevahelise projekti "Väärtused - aktiivse kodaniku olemus" kolmas ja ühtlasi viimane, õpetajatele mõeldud koolitus. 
Koolituse teema on "Linn kui õpikeskkond" (ing.k "Reading the City").  


-------------------------------
Esmaspäev 13.veebruar

4 partnerriigi, Norra, Horvaatia, Portugali ja Eesti, õpetajad kogunesid hommikul võõrustaja, Türgi kooli Sehit Sait Ertürk Ortaokulu juures. Itaalia ja Poola partnerkoolid kahjuks ei saanud koolitusele tulla.


Peale lühikest tervitust kooli direktori juures suundusime saali, kus meile esitati väike tervituskontsert - esinesid rahvatantsijad, žongleerijad ning laulukoor. Nägime laste säravaid silmi ja kuulasime muusikaõpetaja vahvat kitarril saatmist. Žongleerimine on üks kaasava hariduse meede, pakkudes õpilastele, kes pole väga võimekad akadeemilises edasijõudmises, eduelamust muus valdkonnas. Zongleerimine on ühtasi väga hea tegevus koordinatsiooni, motoorika ja koostöö arendamiseks. 

Lapsed olid kõik väga huvitatud meist, külalistest - tervitasid ja püüdsid inglise keeles meiega suhelda. 
 



Tegime ringkäigu koolis. Tegu on suure kooliga, mis koosneb algkoolist ja põhikoolist. Kuna koolis õpib 4000 last, siis käiakse koolis kahes vahetuses. Klassides õpib 45-50 last ning õpetajaid on klassiruumis vaid üks. 

Õpilased koolis süüa ei saa, oma söök tuleb kaasa võtta ja seda süüakse mõne vahetunni ajal oma äranägemise järgi. Ühist pikemat vahetundi pole. Kõik üleriided hoitakse klassiruumides seintel asuvatel nagidel. Lastel on aga koolivorm - valged särgid-pusad ning tüdrukutel ruudulised seelikud, poistel mustad püksid.


Klassiruumide seintel õppematerjale ei leia, seinu katab riigisümboolika - lipud, tekstid, fotod.

Piilusime ka tualettruumidesse. Need on sellised:

See kool on rahvusvahelises koostöös väga aktiivne, ka hetkel on neil käimas mitu suurt projekti paralleelselt. Koolimajja sisenedes tervitab meid kõigepealt Erasmus+ stend:


1. ja 2.korruse vahel liikudes saab oma mälu värskendada ja kooli partnerriigid puu pealt üles otsida:


Ühe, juba lõppenud projekti käigus joonistati seinale suur pilt, mis sümboliseerib koostööd ja ühtsust:



Meie kooli lapsed edastasid partneritele tervitusfoto ning ühtlasi õppisid ära, kuidas kõlab sõna "sõber" mitmes eri keeles.

Friend (inglise)
Venn (norra)
Amigo (portugali)
Amico (itaalia)
Prijatelj (horvaadi)
Przyjaciel (poola)
Arkadaş (türgi)


Õpetajad kogunesid koosolekute ruumi. Juhtumisi asub koolimaja alumisel korrusel piirkonna Haridusamet - nii on koolil võimalus kasutada nende suurt ja korralikku nõupidamiste ruumi.



Esimese päeva lõpul vahetati Väärtuste Laekaid. Eesti laegas liikus Portugali käest Türgi kooli. Meie saime endale tutvumiseks Norra Väärtuste laeka:




Järgnevatel päevadel tutvume õuesõppe võimalustega linnakeskkonnas. 





No comments:

Post a Comment