Sunday, February 19, 2017

Erasmus+ partner Türgi ja partnerkool Istanbulis

Erasmus+ Väärtuste projekti partnerkool Sehit Sait Ertürk Ortaokulu asub Türgi suurima linna, Istanbuli ühes piirkonnas, keskusest lääne pool, täpsemini kesklinna ja rahvusvahelise Atatürki lennujaama vahel. Olles riigi suurim linn, pole tegu siiski pealinnaga. Türgi pealinn on Ankara

Türgi keeruliste poliitiliste protsesside tulemusena muutis partnerkool oma nime. Uus kool on soldat Shit Sait Ertürk nimeline, kes hukkus aastatagustes kokkupõrgetes linna tänavatel. Huvitav oli Türgis olls märgata, et paljud koolid kannavad riigile oluliste inimeste nimesid. Koolis sees, nii koridorides kui klassiruumides märkasime pigem riigi sümboolikat kui erinevaid õppeprotsesse toetavaid materjale. Olulisel kohal on Türgi lipp. Ülisuured lipud lehvivad tänavatel. Kui Istanbuli Euroopa osast suunata pilk üle Bosporuse väina linna Aasia-poolele, võib kergesti märgata sealpool kallast lehvimas punaseid riigilippe. Riigilipud lehvivad ka rõdudel ja aknalaudadel,


Mul on väga hea meel, et Kuusalu kool oli nende partnerkoolide seas, kes otsustas koolitusel osaleda. Sellega näitasime üles usaldust ja koostöövalmidust Türgi ja partnerkooliga. 

Olime Istanbulis kaheksa päeva. Mitte kordagi ei tekkinud kõhklust, veel vähem hirmu oma olemise pärast. Tavaline Türgi inimene on väga viisakas, ülimalt külalislahke, vajadusel tagasihoidlik ja kõikide külaliste soovidega arvestav võõrustaja. Nad on väga mures on riigi ja tuleviku pärast. Neil on kahju, et turism, mis on nende peamine sissetulekuallikas, on langenud peale eelmise aasta keerulisi sündmusi 75%. Seda oli märgata linnapildis - nädala sees liikus rahvast vähe, restoranid olid tühjad, kaupmehed püüdsid seda üksikut turisti oma poekesse meelitada. Mõistes täiesti kaupmeeste meeleheitlikkust, säilitasid nad alati viisakuse ja aupaklikkuse turistidega suhtlemisel. Respect!

Foto: Ana Ribeiro



Istanbul on suursugune linn, seal asuvad ajaloo- ja kunstiväärtused, mis tuttavad juba kooliõpikutest - katedraal Hagia Sophia, kus põimuvad moslemi- ja ristiusk, sekka ka viikingiaegsed ruunikirjad. Kogu see kompott räägib meile ajaloolistest suhetest, kauplemisest ja rahvaste rännakutest.




Moslemikultuuri esindavad pisikesed mošeed igas linnajaos ning võimas Sinine Mošee Sultanahmeti väljakul. Iga päev kaikub üle linna viis korda kutse palvusele. 



 Sultanite eluoluga ja Ottomani-aegse Türgiga saab tutvuda mitmes palees, näiteks Topkapi palees



Istanbul ja Türgi:
  • Ülim külalislahkus
  • Ülevoolav soojus
  • Sallivus ja austus
  • Austus vanema inimese ees
  • Austus oma riigi ja traditsioonide ees
  • Imelised maitsed (mitte ainult Türgi kohv)
  • Põnevad poekesed 
  • Hinnalised esemed (mitte ainult kašmiir)
  • Soodsad hinnad :)


Foto: Ana Ribeiro



Aitäh võimaluse eest saada osa Türgi soojast külalislahkusest!




1 comment:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress chuyên dịch vụ chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi mỹ, gửi hàng đi úc uy tín, giá rẻ.

    ReplyDelete