Thursday, January 17, 2019

SDDS viies päev - kogukonna jätkusuutlikkus (Andreas)

Viies reisipäev viis meid Naousa linna. Ja olgu siin märksõnad teie ees - piirkonna suurim veinikoda, looduskaunis linnapark, kultuuriklubi traditsioonide edasikandja.

Vaeni Naoussa veinikojas nägime, kuidas saab kõrvalasuvate viinamarjaväljade toodang veiniks ja edasi pudelisse. Sain ka teada, et pudelid peavad olema külili asendis ning iga 5-7 aasta järel vahetatakse pudelitel korki, sest siis säilib vein kauem. Pudelikorgid pärinevad Portugalis kasvavatelt korgipuudelt.










Jätkasime oma ringkäiku Naoussas. Külastasime endist seesami veskit, milles nüüd asub ühe erilise kohaliku traditsiooni edasikandja kultuuriselts "Genitsari and Boules". Nägime endisaegseid eluruume sellal, kui majas veel veski toimis - alumisel korrusel veski, teisel korrusel ladu, kolmandal veskiomaniku eluruumid.
Naoussa on vabaduse ja loovuse süda. Iga aasta veebruaris (nb vastlapäev Eestis, karnevalid mujal maailmas) korraldatakse festival vabaduse ja veini jumala Dionysuse auks. Üritustel viiakse läbi erinevaid ajaloolisi rituaale. Janitšarid said olla vaid mehed, riietuti ka naiseriietesse. Janitšarid tantsisid end läbi linna.






Järgmiseks liikusime Naoussa linnaparki, mis asub mäeveerul linna servas.
Seal saime teada, et pargi puudel levib haigus, mis on Ameerikast puidutransportimisel Kreekasse sisse tulnud, ürask, kes sööb puud seest tühjaks, kuid midagi teha ei saa. Park on väga rahvarohke ala, mürgitada ei tohi. Samuti ei saa "importida" looduslikke vaenlasi, sest siis tekib nõiaring - looduslik vaelane vajab omakorda vaenlast, jne.
Parki kasutatakse suvel "varjualuseks" ja pelgupaigaks linnakuumuse eest, kuna lõõmav päike ei paista puudevõradest läbi. Pargis elavad mitmed loomad, näiteks hirved, metssead, oravad, samuti veelinnud. Jões leidub forelli. Naoussa jõgede vett kasutatakse elektri tootmiseks hüdroektrijaamades.









Omapäid uitavate, sõbralike koertega kohtume igas kohas, kuhu lähme.


Õhtul peale ekskursioone läksime sõpradega välja.




Õhtul hilja koju jõudes ootas võõrustaja pere ema akna peal ja lehvitas.



Kalinihta!

Andreas

No comments:

Post a Comment