Tuesday, May 31, 2022

Erasmus+ õpiränne: Kai ja Liina koolitusel Iirimaal FOCUS ON IRELAND 16. -20.mai 2022

Kai Peterson ja Liina Raudla käisid maikuus Dublinis koolitusel. Siit Kai muljed ja mõtted õpirändest.

Käisime Liinaga Dublinis keelekoolitusel. Kuna räägime koolis ka palju erinevatest inglise keelt kõnelevatest maadest, siis olin huvitatud Iirimaaga lähemalt tutvust tegema.  Liina oli enne Iirimaal käinud.



Esimesel päeval kohtusime oma grupi ja koolitajaga kohalikus koolituskeskuses. Lisaks meile olid koolitusel ka osalejad Belgiast, Itaaliast, Slovakkiast ja Hispaaniast. Kõigepealt tutvusime omavahel ja selgitasime üksteisele ka oma maa koolisüsteeme.

Koolituse teemadeks oli lõiming, Bloom´i taksonoomia, BICS  ja CALP (BICS –keel, mida kasutame igapäevaselt sõpradega suheldes, CALP  õpilaste võime mõista ja väljendada oma kontseptsioone ja ideid nii suuliselt kui ka kirjalikult .

Tegime erinevaid harjutusi, analüüsisime tekste, leidsime Bics ja Calp sõnu jne.

Kuna teemaks oli Iirimaa, siis saime ka palju teada Iirlaste, nende keele ja kommete kohta. Oli huvitav teada, et lisaks oma inglise keelele, mida nad räägivad ju emakeelena, peavad nad ka õppima iiri keelt. Kui Sa seda ei oska, siis ei ole võimalik ka riigiteenistujana tööd leida.



Käisime ajaloo-, kunsti ja rahvamuuseumis. Saime palju teada ajaloo , inimeste saatuste kohta viimaste sajandite jooksul. Lisaks muidugi värskendasime mälu kunstnike, näitlejate, muusikute osas. Iiri muusika-, toidu- ning pubikutuuristki saime osa.


 

Kuna nendel on emakeeleks inglise keel, siis neid väga ei huvita, kuidas õigesti kirjutada või rääkida. See oli meile üllatuseks ja pidime ka pidevalt nende õigekirja ja grammatikat parandama. Koolitaja arvas, et see polegi nii oluline, kuna nendel CAE eksamid puuduvad. Olime taas rõõmsad, et meie siin hindame õigekirja ja korrektset keelekasutust.




 Õpiränne sai teoks tänu Erasmus+ programmile.



No comments:

Post a Comment