Thursday, October 31, 2019

Õppimine koolivaheajal - õpirände kursus

Erasmus+ KA1 haridustöötajate õpiränne. Raili Randmaa ja Inga Püüa

Barcelonas 21. - 26. 10. 2019

Koolivaheajal sõitsid kooli kaks abiõpetajat ja KiVa tiimi liiget - Inga Püüa ja Raili Randmaa enesetäiendusele Hispaaniasse Barcelonasse. Europass Teacher Academy korraldas Barcelonas  kursust  Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention”. 

Barcino School ruumidesse kogunes 10 osalejat eri riikidest: 3 Rumeeniast, 3 Bulgaariast, 2 Maltalt ja  meie kahekesi Inga ja Raili Eestist. Kursuse õppejõuks oli bulgaarlanna dr. Mila Petkova PhD psühhoanalüüsis ja kultuurifilosoofias.


1. Raili ja Inga Barcino School ukse ees. 

Kooli ruumid asuvad mitmekordse elumaja esimesel korrusel.  

Hispaania võttis meid vastu "koduselt" halli taeva, vihma ja vilu ilmaga, aga siiski soojem kui  Eestis samal ajal.








2. Hetked rühmatööde diskussioonidest.

Kursus konflikti lahendamise, emotsionaalse intelligentsuse ja kiusamise ennetamise teemadel  koosnes nii loengutest kui rühmaaruteludest ning lisaks rollimängudest, mille käigus tuli tõestisündinud konfliktiolukordi analüüsida ja lahenduskäike pakkuda. 

Kuigi kursusel osalejate tööalane ja kultuuriline taust ning inglise keele oskus olid erinevad, kujundas õppejõud sellise positiivse õhkkonna, milles oli meeldiv osaleda ja kaasa rääkida. Juttu oleks jätkunud rohkemgi, ent programmi aeg oli piiratud ja õpirände juurde kuulus ka kohalike vaatamisväärsustega tutvumine. 

Osalesime kolmapäeva õhtul jalutuskäigul - ekskursioonil Barcelona vanas linnaosas Gracia Barrio Village. Gracia on kunagine küla, mis liideti kokku teiste küladega ja moodustus suurem linn. Selles linnaosas autodega ei sõideta isegi tänapäeval, vaid liigutakse jalgsi või jalgrattaga. Tänavad on ääristatud õdusate väikeste äride, kohvikute, pagariäride, restoranide ja salongidega majade alumistel korrustel. 
 

Pildid giidiga jalgsieksurioonilt  Barcelona Modernistide arhitektuurist.



 Sagrada Familia
Ilm Hispaanias oli "koduselt" sombune, ent natuke soojem. Teisipäeva öösel oli see kord, kui sai tõeks: "Hispaanias on haruharva hoovihma hoogusid". Viimasel päeval - laupäeval saime lõpuks nautida päikest ja 21 kraadist soojust, imetleda Sagrada Familiat ning pärastlõunat Barceloneta Beachil.
26. oktoobril Barcellonetal


Paaril õhtul juhtusime olema tunnistajaks kataloonlaste meeleavalduste kogunemistele. Järgisime meile eelnevalt antud soovitusi (tungivaid) sellisest olukorrast eemalduda ja liikuda vastassuunas ning sel moel jõudsimegi rahulikult majutuskohta.

Vaade Plaza Espana'le esmaspäeva pärastlõunal, kus mõned tunnid hiljem liikusid sel õhtul autode asemel ainult inimesed.



Mida õppisime?
Õpirändes õppisime, et kohale minek ja kohal olek ning julge osalemine olid väljakutseteks küll, aga  andsid eduelamuse - me saime hakkama.
Märkasime, et teiste riikide koolides on nii palju sarnaseid muresid ja probleeme. Lapsed on ühesugused igal pool.
Konfliktidega toime tulemiseks ja kiusamisele reageerimiseks õpetati kursusel sarnaseid põhimõtteid nagu meie koolis KiVa programmi toel juba järgitakse. 
Värskete mõtetena võtsime kaasa - õpilaste eakaaslasest mentorite idee ja erinevate etniliste gruppide lõimise näiteid bulgaaria kolleegidelt.
Hea meel oli tõdeda, et meie kool toetab õpetajaid mitmekülgsete koolitustega. Kaaskursuslaste koolides ei ole tavaline õpetajatele  ühiste sisekoolituste korraldamine
Kursuse teemalisi lisamaterjale jagame ekooli keskkonna materjalide osas.

Julgustame osalema õpirändes!
Inga ja Raili
 



Monday, October 28, 2019

Töövarjuna Horvaatias


Erasmus+ KA1 haridustöötajate õpiränne. Kaja-Astrid Reiska

13 - 26. oktoobril oli mul suurepärane võimalus viibida töövarjuna Horvaatia väikelinna Rovinji põhikoolis. 

Linnake asub Istria poolsaarel Aadria mere rannikul.  Suvekuudel  turistidest pulbitsev linn oli oktoobri lõpus meeldivalt rahulik. Vanalinna tänavatel seisid poeuste ees igavlevad müüjad ning restoranide teenindajad püüdsid veel sisse meelitada hooaja viimaseid turiste. Õhtuti vanalinnas jalutades kohtas kasse rohkem kui inimesi. Ja kuigi ilmataat oli kinkinud selleks ajaks sooja ning päikselise ilma, olid rannad inimestest tühjad. Puhas ja turvalisena tunduv linnake oli ideaalne paik kahenädalaseks avastusretkeks.



Jurja Dobrile põhikoolis õpib üle 600 õpilase. Sama õppeasutuse alla kuulub ka kaks läheduses asuvat väikest (30-40 õpilasega) küla-algkooli. Ruumipuuduse tõttu on algklasside õppetöö korraldatud kahes vahetuses vaheldumisi: ühel nädalal on 1. ja 3. klassid hommikuses ja  2. ja 4. klassid õhtuses  vahetuses  ja järgmisel  nädalal on vastupidi. 

Klassiruumid seevastu on aga suured ning lastel on ruumi ka liikumiseks. Lisaks on klassides ka mängu- ning lugemisnurk. 



Mul oli võimalus vaadelda erinevate õpetajate tunde 1., 2., 3. ja 4. klassis. Samuti külastasin Rovinjist 10 km kaugusel asuvaid väikseid külakoole Rovinsko Selos ja Bales. 

Suures osas on Horvaatia koolisüsteem meie omaga üsna sarnane. Õpetajate jutu järgi ongi hariduselu arendamisel rohkesti eeskuju võetud just põhjamaadest. 

Kooli lähevad lapsed 6-aastaselt ning 1. klassis alustavad tähtede ning numbrite õppimisega. Hindeid pannakse alates esimesest klassist. Õppeained on põhimõtteliselt samad nagu meie koolides, kuid suurt rõhku pööratakse koolis võõrkeelte õppimisele, vähem muusikale, kehalisele kasvatusele ja kunstile. 

Juba algklassides alustatakse inglise ja itaalia keele õpingutega, hiljem lisandub ka kolmas võõrkeel. Tunniplaanis on ka soovijatele usuõpetus, mis ei ole kohustuslik õppeaine. 

Mitmed õpetajad kasutasid oma tundides ainetevahelist lõimist, näiteks emakeel läks sujuvalt üle matemaatikaks, või siis muusika ja kunsti tund oli ühendatud üheks tunniks. Lõimimist kasutasid ka suuremate klasside aineõpetajad tehes omavahel koostööd.



Koos 7. klassi õpilastega osalesime Actionboundi äpi abil orienteerumismängus vanalinnas.

Hommikuti ja  õhtuti, vastavalt sellele, kas õppetunnid toimuvad hommikuses või õhtuses vahetuses,  on lastel  võimalus  osaleda nii öelda pikapäevarühma töös, kus tegeldakse loovuse arendamise,  käelise tegevuse ja liikumisega. 




Sattusin õpirändesse ajal, mil Horvaatia koolide õpetajad võitlesid oma elujärje parandamise eest, seetõttu sattus nendele nädalatele mitu streigipäeva ning õppetööd ei toimunud. Nendel päevadel vahetasime õpetajatega mõtteid ning  tutvusin kohaliku elu ja vaatamisväärsustega. 


Pärast koolitunde oli jalgratas hea abivahend ümbritseva looduse avastamiseks.


Vabadel päevadel sai uudistatud ka naabruses asuvaid linnu Poreči ning Pulat. Külastasin ka Baredine kaljukoobast. 
Pula amfiteater


Olm ehk beebidraakon, nagu teda hellitavalt kutsutakse, elab pimedates kaljukoobastes asuvates veekogudes. Mina kohtusin temaga Baredine koopas.


Mis jäi meelde ja hinge?

u  Kogemused erinevatelt õpetajatelt
u  Uued ideed
u  Puhas ja ilus keskkond
u  Soojad ja sõbralikud inimesed
u  Soe lõunamaa päike
u  Rännak iseendasse
u  See miski, mida ei saa sõnades väljendada



Friday, October 11, 2019

Erasmus+: tegus ja meeldejääv päev



Neljapäev algas hommikusöögiga, mille järel ootasime tunnikese, et bussiga seiklusparki sõita. Seikluspargis olid rajad huvitavad, kõrged ning mõnusasti metsa vahel. Peale paaritunnist ronimist sõitsime Port Pornicu imeilusasse sadamasse, sõime seal oma kaasapakitud lõunad ning uudistasime tunnikese linna peal. 



Prantsusmaalik atmosfäär oli kadunud ja tunne, nagu kõnniks Hispaania või Itaalia ilusatel tänavatel. Ilm oli väga soe ja päikeseline. 

Samuti külastasime kohalikku keraamikavabrikut, kust saime igaüks ka omanimelise kausi kingiks. 






Õhtul koolis sõime järjekordse väga maitsva ja rikkaliku õhtusöögi ning läksime oma võõrustajate ning portugallastega peole. Meile õpetati erinevaid huvitavaid tantse, mida pidudel tantsida ning mängisime limbot. Õhtu oli kindlasti meeleolukas ning meid kõiki siduv. Hea lõpetus viimasele päevale.

Autor: Klaara 12.kl

Thursday, October 10, 2019

Nordplus: koostöine õppimine ja Norra kliima

Meie nädal Norras jätkus kahe tegevusi täis päevaga, kus saime liigutada nii oma halle ajurakukesi kui ka ihuliikmeid.

Kolmapäeval kogunesime hommikul koolis, kust suundusime edasi Oslo ühte kuulsamasse ja enim külastatud parki - Vigelandi. Seal ootasid meid ees sajad skulptuurid ja erinevad grupitööd. Vihmasest ilmast hoolimata sai kõvasti ringi siblitud. Vihma vastu võtsid õpilased  kasutusele erinevaid meetodeid.





Edasi suundusime Akershusi kindlusesse, kus giid rääkis paiga ajaloost ning isegi norrakad said üht-teist põnevat teada, rääkimata eestlastest ja fääridest. Kuna kindlust kasutati vahepeal ka vanglana, siis olid kõige põnevamad just lood põgenenud vangidest. 

Peale seda saime veel ka paar tunnikest mööda kesklinna iseseisvalt ringi kolada.


Neljapäev oli meil täis sporti ja aktiivset liikumist. Kuid lisaks liikumisele pidime mõõtma ka pulsikelladega oma südametööd ja saime kogutud andmeid hiljem analüüsida. 

Sai mängitud korvpalli, laptuud (kohalike reeglitega), võrkpalli ja jalgpalli. Lisaks ka ühiselt natuke tantsitud.






Seejärel suundusime kiire matkaga Helviktangenisse, mis on väike rannaäärne ala meie poolsaare tipus. 
Seal mängisime lippude vallutamist (Capture the Flag) ning küpsetasime lõkkel vorstikesi ja vahukomme. 
See oli ka selle projektinädala viimane ühistegevus, sest reede hommikul oleme juba lennukis ja teel koju.







Wednesday, October 9, 2019

Erasmus+: Tutvume piirkonnaga - Nantes ja linnakunst


Kolmapäev 9. oktoober

Hei hei!

Päev algas kell 9 bussisõiduga Nantese linna.
Täna oli meiega ainult portugali grupp.
Päeva alustasime ringkäiguga vanas laevatehases, mida nüüd kasutatakse kunstiliste masinate ehitamiseks.
Järgmisena vaatasime, kuulasime Nantese linna ajaloost ja käisime vaatamas suurte laevade vettelaskmiskohta.


Linnas nägime ka palju kunsti. Meie õpilaste seas osutus lemmikuks mehaaniline elevant.
Järgmiseks oli muusikastuudio, kus kahjuks sees ei saanud käia aga muusikastuudio alumine ehitis oli || maailmasõja ajal pommivarjend, kus tänapäeval ilutseb tänavakunsti stiilis kass.
Pärast väikest jalutuskäiku jõudsime arhitektuurse ehitise juurde, mis meenutas kujult mammutit. Ehitise nimeks oli pandud Manny, jääaja filmi järgi. 

Viimaseks Nantese ekskursiooni vaatamisväärsuseks oli Nantese linna uus kohtumaja.




Kell 12 oli meil lõunasöök ja pärast seda oli meil natuke aega poodelda. Kui suveniirid oli kätte saadud, liikusime edasi Nantese kindluse poole.

Ringkäigu lõpetasime väikeses nii öelda botaanikaaias.
Edasi sõitsime trammiga tagasi kooli ja ülejäänud õhtu veetsime mänge mängides ja niisama uute sõpradega lõbutsedes.


Tervitused teile Riinelt ja Johannalt (8.kl)

Erasmus+: Teine päev - hobuste teraapiline mõju

Teise päeva programm algas juba kella kaheksast. Pärast hommikusööki ootasime vihma käes veidi hilinevat bussi. Bussiga sõitsime ranna-äärsesse talli, kus ootas meid hulk hobuseid, kellega randa ratsutasime.





Hobuseid juhtisid kõik ise, nii said algajad aimu, kuidas ratsutamine käib, edasijõudnutel piisas vaid mäluvärskendusest. Ratsutamisega jäädi rahule, mõni sai isegi hobusevaimustuse. Kuna õpilased jaotati kolme gruppi, veetsid ootajad aega erinevaid mänge mängides. 





Kui kõik olid ratsutamast tagasi, söödi koos kaasapakitud lõunat. Kuigi esialgselt oli peale ratsutamist plaanis sand yacht, ei tulnud sellest aga ilma tõttu midagi välja ning mindi keeglit mängima. Mõnel jagus annet rohkem kui teisel, aga kõigil oli sellest olenemata lõbus. 





Siis võeti kurss kooli poole ning ülejäänud õhtu möödus nagu eelneval.

Maarja Engel 10 kl

Fotod: Maria Trei, Sandra-Sofia Leis